Guideprogram

Lördagsguidningar för allmänheten

Varje lördag kl 11.00 håller vi en obokad visning av museum och slottets äldsta del. Visningen kostar 80 kr för vuxen.

Under visningen berättas byggnadens historia, både vad gäller arkitektur och händelser knutna hit.

Program för vuxna och ungdomar

Den färgglada medeltiden

Visning av hela museet som anpassas efter årstid och säsong. Vi berättar om medeltiden i stort men främst med Linköpingsperspektiv med fokus på den historiska plats vi befinner oss på. Biskopsborgen och den stora katedralen har många fantastiska historier att berätta. I entrén ligger biskop Bengts torn från 1286. Där kliver vi rakt in i en byggnadsarkeologisk utgrävning och får lära känna tornets brokiga historia och Linköpings plats på den historiska kartan. Vi tittar även på årets utställning och gör ett djupdyk in i vår skattkammare med underbara kyrkotextilier från 14- och 1500-talet samt silver från främst Stormaktstiden. Två trappor upp möts vi av en modell av Linköpings slott när Karl IX färdigställt det som ett renässansslott i början av 1600-talet. Här kan vi också berätta om slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad. Vi avslutar inne i tornrummet hos Biskop Brask och Kung Gustav Vasa.

Tid: 45-60 minuter, beroende på antal frågor.

Medeltidens dräkter och textilier

I museets skattkammare finns dyrbara textilier ur Domkyrkans samlingar från 1400-talet och framåt. Underbar siden, sammet och broderier i silver och guld. Vi studerar hantverket och berättar om de tekniker som användes. Vi har även en spännande garderob med både vackra och roliga, uppsydda kläder. Vi har inspirerats av medeltidens färggranna dräkter och visar både skor, accessoarer och hättor. Här finns det möjlighet att själv prova och känna hur du klär i medeltiden.

Tid: 45-60 minuter

Borgen som blev ett slott – byggnadshistorisk visning

Vi tittar på byggnadens olika århundraden utifrån ett byggnadshistoriskt perspektiv. Här berättas det såväl om de olika yrkesgrupperna och hantverkarna kring byggnation men också byggnadens olika funktioner. Hur har samtiden återspeglats i arkitekturen och vilka var byggmästarna?

Tid: 45-60 minuter

Skolprogram

Medeltidens mat

Vad åt man egentligen under medeltiden? I den här workshopen lär vi oss om medeltida mat genom praktiska exempel. Du får själv vara med och gissa vilka av matvarorna på vårt dukade bord som har funnits med sedan medeltiden. Vad serverades på slottet och vad åt den enkla bonden?

För grupper med max 15 barn – vardagar 9.00 – 16.00
Pris: 1500 kr

Barn under medeltiden

Tillsammans ser vi Brunnsrummet i slottets spännande källare och ser efter om det finns något vatten i brunnen. Vad har legat där i flera hundra år? Vi pratar om hur det var att vara barn, skillnaden mellan fattiga och rika, pojkar och flickor, gick man i skola? Vad lärde man sig? Självklart tar vi en nära titt på de mumifierade svartråttorna. En trappa upp provar vi kläder och försöker gissa vem som kan ha haft de olika kläderna, skorna och hattarna. I Skattkammaren ser vi på dyrbarheterna och talar om vad föremålen har används till. På översta våningen hälsar vi på Kung Gustav Vasa.

Visning med guide (ca 6-12 år)
Tid: 45 minuter

Minstingar

Vi tittar på råttor, lite läskiga mumifierade råttor. På första plan tittar vi på medeltida dräkt och provar mantel, skor och hattar. Vi får höra vad barnen hade sig och vad man tyckte vad fint. I skattkammaren ser vi på allt som glimmar och kikar in i dasset. Så hälsar vi på Kung Gustav Vasa och tittar på hur biskopsborgen såg ut när han flyttade hit. Sen kan vi se på en jordglob från 1500-talet och fundera på de odjur som simmar på havet.

Visning med guide (ca 6-9 år)

Tid: 45 minuter

svartråtta