Permanenta Utställningen

Vår permanenta utställning:

bents_rum
rattusrattus

Biskop Bengts tornrum

Under tornrummets medeltida valv finns det möjlighet att se resultatet av de arkeologiska utgrävningarna i slottets historia. Här skildras även biskopgårdens och domkyrkans äldsta historia med hjälp av modeller. I tornet presenteras även den mäktiga Folkungaätten även kallad Bjälboätten.

 Skattkammaren

I museets skattkammare visas ett stort antal unika och underbara textilier från sent 1300-tal och framåt samt kyrkligt silver från flera århundraden.

skattkammare

 

lilja

agatpokal

karl_IX_sal

Stora Salen

I stora salen möter vi slottet i 1600-talets skepnad.   Kung Gustav Vasa och hans söner Karl IX och Johan III hade vid denna tid förvandlat biskopsgården till ett praktfullt renässansslott. Här finns också bevarade originalpartier från domkyrkans vackra sydportal från 1300- talet.

rokelsekar

Vasarummet

I Vasarummet möter vi biskop Hans Brask och kung Gustav Vasa vid en julmiddag 1523. Den gamle katolske förkämpen för en livlig diskussion med den unge reformationsförespråkaren om det religiösa och politiska tillståndet i landet. Den dynamiske Hans Brask var biskop i Linköpings stift mellan åren 1513-1527.

2-Brask-och-vasa-Jul-1523

 

Brunnsrummet

brunnsrum -dörrvattenhink

Slottets äldsta delar döljer ett kalkstenshus som byggdes i mitten av 1100-talet. Här finns ett kök och brunnsrum som visas vid våra öppna guidningar varje lördag. Då får besökarna även smaka på brunnsvattnet som vi hämtar ur den 13,5 meter djupa brunnen.

brunnsfyndkök -närbild

I köket visas bruksföremål och brunnsfynd från den arkeologiska undersökningen på 90-talet.