Tidigare Utställningar

Utställning sommar 2018 – vår 2019

Från skiss till verk – konstnärlig utsmyckning av Linköpings Domkyrka

Skisser och modeller till de konstverk som pryder domkyrkan och vissa som aldrig lämnade planeringsstadiet.

Utställning våren 2018

I Glädje och Sorg – Knypplade kyrkliga textilier

Spetsarna i utställningen är ett axplock ur samarbetet med konstnärer som Greta Sjunnesson-Sandberg, Märta Afzelius, Sten Kauppi och Inger Broström och föreningens egna rekonstruktioner av spetsar från mässhakar och historiska spetsar från dräkter som burits av kungligheter som rottning Kristina och Gustav II Adolf.

Utställning sommaren 2017

I helig skrud

Sommarens utställning I helig skrud visar upp biskopsskrudar med olika tillbehör från 1500-talet fram till idag.
Här ges bland annat möjlighet att se närmare på en vacker biskopskåpa som aldrig tidigare visats samt nutida kåpor och silverarbeten.

Tysk korkåpa 1500-tal inlånad från St Olai kyrka.

Fransk korkåpa, tillverkad inför Adolf Fredriks kröning 1751

Närbild på brodyr

Detaljbild av broderad ängel.

Utställning 2016

Årets mat – från bondens slit till herrens bord.

Museets temautställning 2016 bygger på biskopsgårdens kalendarium över ett år omkring 1520. Ett dokument som ger oss en god inblick i det medeltida storhushållets alla uppgifter och matens väg från åker, stall och vatten – ända upp på bordet.

Här beskrivs arbetet i bagarstugan och köksträdgården, konsten att förvara mat och öltillverkningens hemligheter, åkerbrukets mödor och inköpen på årets alla marknader. Sist men inte minst ser vi måltidens olika ritualer kring både fasta och fest.

Jakob bjuder

Köket med ljus

CIMG1181

Utställning våren 2015

Under försommaren visade vi broderiutställningen ”Prakt och fägring stor” med ett altarbrun från 1400-talet samt fem spännande mässhakar, tillverkade under tidigt 1900-tal. Här får man nu tillfälle att studera dessa fantastiska konstverk på nära håll! Utställningen pågår fram till 7 juni. Historiska museet har tillsammans med Birgittastiftelsen gjort en vacker och högst intressant film om det medeltida broderiet. Se film

affisch Prakt och fägring

Till Askeby kloster tillverkades under 1400-talet ett altarbrun. Det har hängt på ett altare och ger en spännande inblick i senmedeltiden. Man kan se på broderiteknik, val av material, bildspråk, vem som bekostat arbetet osv.

En kopia med de ursprungliga färgerna har skapats digitalt. Originalet visas tillsammans med kopian och medeltida broderiverktyg.

Kåpor St Lars

Under 1900-talet uppstod en renässans för kyrkotextil med införandet av liturgisk färg och rikare användning av liturgisk skrud. Från den ledande ateljén Licium visas broderade textilier från 1920- och 30-talet. Det är skrudar och ett antependium tillverkade för S:t Lars kyrka i Linköping. Bildspråket är nytt men tekniken är till stor del den samma som på det 450 år äldre Askbybrunet. Färgerna och hantverket tar verkligen andan ur en.

Utställning 2014 – Här till nödd och tvungen

Biskop Brask och hans tidAffisch 2013

2013 är det 500 år sedan biskop Brask blev biskop i Linköpings stift. Med anledning av det har muséet en intressant och spännande utställning om Brask som person och den turbulenta tid han levde i. Brask är ju kanske mest berömd för sin omtalade lapp – ”Brasklappen” som ska ha räddat honom från döden vid Stockholms blodbad 1520. Men omkring hans person finns otroligt många historier att berätta. Följ jubiléumsåret – Brask 2013 på den egna hemsidan! Där finns kalendarium och all information om evenemang!

braskvasa

blueborder