Guidade visningar för allmänheten

Varje lördag kl 11.00 håller vi visning av museet och slottets äldsta del. Visningen kostar 100 kr för vuxen.

Under sommarsäsong hålls visning av museet och slottets äldsta del varje dag kl. 11.

Under visningen berättas om stadens, domkyrkans och slottets tidiga historia. Linköpings slotts spännande historia som sträcker sig över hela 900 år kan du ta del av genom vår digitalisering av slottets byggnadshistoria i 3D.

Guidade visning för grupper

Boka en guidad visning hos oss. Fira en födelsedag, arrangera en workshop eller After Work och ta del av stadens, slottets, domkyrkans och stiftets långa historia. Följ med våra kunniga guider på en resa genom historien.

Pris:

Vardagar mellan 10.00 – 18.00

  • 1200 kr + 80 kr/person
  • Max antal per grupp 30 pers

Kvällar och helger

  • 1 500 kr + 80 kr/person
  • Max antal per grupp 30 pers

För er som har specialintressen och vill lära er mer kan vi erbjuda tematiska visningar enligt program nedan.

Program för vuxna och ungdomar

Den färgglada medeltiden

Visning av hela museet som anpassas efter årstid och säsong. Vi berättar om medeltiden i stort men främst med Linköpingsperspektiv med fokus på den historiska plats vi befinner oss på. Biskopsborgen och den stora katedralen har många fantastiska historier att berätta. I entrén ligger biskop Bengts torn från 1286. Där kliver vi rakt in i en byggnadsarkeologisk utgrävning och får lära känna tornets brokiga historia och Linköpings plats på den historiska kartan. Vi tittar även på årets utställning och gör ett djupdyk in i vår skattkammare med underbara kyrkotextilier från 1300- till 1500-tal med silver från främst 1600-tal. Två trappor upp möts vi av en modell av Linköpings slott när Karl IX färdigställt det som ett renässansslott i början av 1600-talet. Här kan du genom ett knapptryck resa 900 år i tiden och följa slottets byggnadshistoria och vi berättar också om slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad. Vi avslutar inne i tornrummet hos Biskop Hans Brask och Kung Gustav Vasa.

Tid: 45-60 minuter

Medeltidens dräkter och textilier

I museets skattkammare finns dyrbara textilier ur Domkyrkans samlingar från 1400-talet och framåt. Underbar siden, sammet och broderier i silver och guld. Vi studerar hantverket och berättar om de tekniker som användes. Vi har digitaliserat ett medeltida relikvarium och här kan du närgånget studera material och sömnadsteknik. Vi har även en spännande garderob med både vackra och roliga, uppsydda kläder. Vi har inspirerats av medeltidens färggranna dräkter och visar både skor, accessoarer och hättor. Här finns det möjlighet att själv prova och känna hur du klär i medeltiden.

Tid: 45-60 minuter

Borgen som blev ett slott – byggnadshistorisk visning

Vi tittar på byggnadens olika århundraden utifrån ett byggnadshistoriskt perspektiv. Här berättas det såväl om de olika yrkesgrupperna och hantverkarna kring byggnation men också om byggnadens olika funktioner. Hur kunde man försvara en sådan här borg? Vilka var byggmästarna? Ta del av slottets 900 åriga byggnadshistoria och se förvandlingen från biskopsborg och kungligt slott till landshövdingeresidens.

Tid: 45-60 minuter

Från asatro till protestantism

En guidad tur som tar dig genom Sveriges religiösa utveckling från asatro, via katolicism och vidare till protestantism. Du får en inblick i hur religionen har påverkat den enskilda människan och landet Sverige. Dessutom får du veta vilken roll Linköping har spelat i Sveriges religiösa och politiska utveckling. Enligt LGR 22 är reformationen och Gustav Vasa prioriterade i svensk historia. På Linköpings slott har spännande händelser utspelats som har haft stor inverkan på Sveriges historia, t ex Slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad. Kom gärna med önskemål om vilken tidsperiod och händelse som klassen har studerat så anpassar vi visningen efter det.

Tid: 45-60 minuter

Skolprogram

Vi ser helst att antalet elever inte överstiger 25 personer. Har man större grupper rekommenderar vi att man delar upp eleverna i mindre grupper för bästa upplevelse. Med gruppen/grupperna måste också minst en lärare följa med. Våra guidningar kan helt specialdesignas efter era egna önskemål. Vi rör oss i en miljö som kan berätta om tiden mellan 1000-talet fram till 1700-tal!

Riddarvisning

Kunde vem som helst bli riddare? Har du vad som krävs och är du stark nog?

Hos oss får du veta mer om riddarens utbildning och om livet som riddare. Vi berättar om linköpingsprofilen biskop Hans Brask som hade en riddarlärling, en så kallad page, hos sig. Vidare berättar vi om hur det var att växa upp på medeltiden. Fick man gå i skola? Vilka fick utbildning? Vad hette man? Var arbetade man med? Under denna visning blandas fakta med riddarinspirerade lekar och tävlingar.

För grupper med max 15 barn – vardagar 9.00 – 16.00

Barn under medeltiden

Tillsammans ser vi Brunnsrummet i slottets spännande källare och ser efter om det finns något vatten i brunnen. Vad har legat där i flera hundra år? Vi pratar om hur det var att vara barn, skillnaden mellan fattiga och rika, pojkar och flickor, och vilka som fick gå i skola? Vad lärde man sig? Självklart tar vi en nära titt på de mumifierade svartråttorna. En trappa upp provar vi kläder och försöker gissa vem som kan ha haft de olika kläderna, skorna och hattarna. I Skattkammaren ser vi på dyrbarheterna och talar om vad föremålen har används till. På översta våningen hälsar vi på Kung Gustav Vasa och reser i tiden med hjälp av vår digitaliserade 3D modeller av slottet.

Visning med guide (ca 6-12 år)
Tid: 45 minuter

Minstingar

Vi tittar på 600 år gamla råttor som blivit inmurade på slottet. Vad hade barnen på sig? På första plan tittar vi på medeltida dräkt och provar mantel, skor och hattar. Vi får höra vad barnen hade sig och vad man tyckte vad fint. I skattkammaren ser vi på allt som glimmar och kikar in i dasset. Så hälsar vi på Biskop Hans Brask och Kung Gustav Vasa och tittar på hur biskopsborgen såg ut då.

Visning med guide (ca 6-9 år)

Tid: 45 minuter